Egészségügy

Akaratuk ellenére tartottak bent, és szedáltak le embereket a győri pszichiátrián

Két pszichiátriai kezelés során elkövetett mulasztásokról és súlyos jogsértésekről számolt be az alapjogi biztos.

2018.09.13 08:25OS

Sérültek a panaszosok alapvető jogai, az ellátás, a korlátozás-elrendelés alapvető jogállami garanciái a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályán - állapította meg két beadvány vizsgálatában az alapvető jogok biztosa. Székely László ombudsman a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében részletes ajánlásokkal fordult a kórház főigazgatójához.

Az első panaszos beadványában beszámolt arról, hogy önként kérte felvételét a Pszichiátriai Osztályra. Veszélyeztető magatartást nem tanúsított, ennek ellenére és ellenkezése dacára erős gyógyszerekkel kémiai korlátozást alkalmaztak nála. Amikor otthonába távozott, a pszichiátria megkereste a jegyzőt, hogy vigyék vissza a kórházba. A visszaszállítása után szedálták, majd amikor újra eltávozott, akarata ellenére a mentők és a rendőrök ismét beszállították a pszichiátriára. Újra kémiai korlátozást alkalmaztak rajta, és elvették a lakása kulcsait. A pszichiátriai felvétel jogszerűségét nem vizsgálták, bírósági szemlére nem került sor a kórházban, a kémiai korlátozásokról a betegjogi képviselőt sem értesítették. Mivel kitartóan ragaszkodott a távozásához, végül a hozzátartozói segítségével haza engedték.

A másik panaszost akarata ellenére szállították be a pszichiátriai osztályra, amiről a kórház a bíróságot másnap értesítette.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.