Fejlesztés

Életveszélyesre sikerült a paksi stadion felújítása - kezdhetik elölről

Már félkész volt, mikor kiderült, hogy nem bírja a szelet - így tovább csinálták.

2018.09.10 17:32ma.hu

Kitolták a paksi futballstadion felújításának részhatáridőit, mert a szél szétkapta a létesítmény épülő lelátóit, úgyhogy új vizsgálatokra és műszaki megoldások használatára van szükség, a már elkészült lelátók hátfalburkolatát cserélni kell – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A stadion átadásának végső határideje változatlanul 2019. február 15. A stadionnak eredetileg 2018. október 15-re kellett volna készen lennie, de csúszást okozott, hogy váratlanul közművezetékeket találtak az építkezés alatt – részletezte az esetet a Zoom.hu.

A közbeszerzési hirdetményben található tájékoztató szerint egész pontosan az történt, hogy 2018. június 8-án és 9-én éjszaka “vihar söpört végig a munkaterület felett, nagy károkat hagyva maga után. Az épülő B és C lelátók tetőhéjalásának egy része, valamint hátfal borításának egy része megsérült, leszakadt.” Ezután 21-én és 22-én éjszaka egy másik vihar “újabb károkat okozott a lelátók hátfal szerkezetében”. “Mindkét eset megerősítette azt a feltételezést, hogy a lelátó fedésére, valamint a hátfalra szerelendő burkolóanyagok rögzítésére új műszaki megoldás szükséges,

ill. felmerült az acél tartószerkezet vonatkozásában az erősebb szélteher elleni védelem miatti geometriai, statikai vizsgálat szükségessége a későbbi balesetveszély és egyéb nem várt rongálódási károk elkerülése érdekében. Tekintettel a már elkészült lelátórészek hátfalburkolatának készültségi fokára, és arra a tényre, hogy azokat teljes egészében cserélni és átalakítani szükséges, felek a részhatáridők módosításáról döntöttek.”

A paksi stadion felújítása 2 milliárd forintba kerül, a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében valósul meg. A munkára anno egyedül a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. jelentkezett, a céggel alvállalkozóként dolgozik még a stadionon a ZÁÉV Zrt. és a munka- és tűzvédelemmel foglalkozó DM-Expertus Kft. is. A projektet az állami költségvetésből és TAO-támogatásból finanszírozzák.

A Pharos 95 csinálta a felcsúti stadion gyepét, ők adományozták a stadion előtt álló Puskás Ferenc-szobrot, és rendszeres győztesei mindenféle stadionos és sportpályás megbízásoknak.

Egyébként a 20 ezres Pakson nem is akartak ekkora stadiont, megelégedtek volna egy 3-4 ezres arénával is. Csak úgy voltak vele, hogy az európai futballszövetség előírásai szerint minimum 4500 hely kell ahhoz, nemzetközi kupameccset játsszanak egy stadionban; a klubnál pedig nem akarták kockáztatni azt a blamát, hogy egy új stadionnal a hátuk mögött albérletbe kényszerüljenek egy kupaindulás esetén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.