Történelem

Hadifoglyokkal való bánásmódot is tanulnak a diákok az ország 54 középiskolájában

Sok érdekes és kevésbe releváns tananyagot tanulnak azok a 9-10. osztályos tanulók, akiknek az iskolája részt vesz a Honvéd Kadét Programban.

2018.09.01 16:23ma.hu

A Magyar Közlönyben most jelent meg az a módosítás, amely átalakítja a tavaly indult katonai képzést a középiskolákban. A kerettanterv új melléklete szerint a négy év során számos, fontos és kevésbé hasznos ismeretekre tesznek szert a diákok. Ezek közül sok lap kiragadta "A hadifoglyokkal történő bánásmód szabályai, a harcképtelenség ismérvei" című fejezetet.

Olyan kérdésekkel foglalkozik ez a tananyag, mint:

1. Miért fontos a hadifoglyok sorsa, a velük történõ bánásmód szabályozása?
2. Mely feltételek teljesülése esetén válik egy harcos harcképtelenné?
3. Milyen jogaik vannak a hadifoglyoknak?
4. Milyen körülményeket kell biztosí­tani a hadifogolytáborban?
5. Mikor szûnik meg a hadifogság?

Többek között azt is megvizsgálják a tanulók, hogy szabályozott volt-e a XIX. századig az elfogott ellenséges katonákkal szembeni bánásmód? Illetve azt is, hogy a genfi egyezményt betartják-e a mai napig, utalva arra, hogy az afgán hadsereg katonáit például terroristáknak nevezték, ezzel az egyszerű csellel pedig figyelmen kívül lehetett hagyni a konvenció előírásait rájuk vonatkozóan.

Összességében ez még nem jelenti azt, hogy mindez ördögtől való, sokkal inkább a hadijognak egy olyan része, amit nem feltétlenül kellene ilyen részletesen átvenniük a gyerekeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.