Felsőoktatás

Megduplázták a tandíjat az utolsó félévben a Budapesti Gazdasági Egyetemen

115 ezer helyett 230 ezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak.

2018.08.30 09:41ma.hu

Magdöbbenve értesültek a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói arról, hogy utolsó, gyakorlati félévükben 115 ezer helyett 230 ezres tandíjat kell fizetniük - írja az Index. A beiratkozáskor még az szerepelt a szerződésükben, hogy erre az időszakra csak az önköltség felét kell majd fizetniük.

Mint kiderült, az intézmény menet közben változtatott a feltételeken: július elsején töltötték fel az elektronikus tanulmányi rendszerbe az új szerződést, ami szerint az utolsó félévre is teljes összeget kell befizetniük, augusztusban pedig meg is jelent a 230 ezer forintos számla.

Az egyetem vezetése a portállal azt közölte, hogy az előző félév legvégén, június 29-én fogadta el a szenátus az új Hallgatói Követelményrendszert, amiről – szerintük – különböző fórumokon tájékoztatták is a hallgatókat. A tandíjon a hallgatói önkormányzattal egyeztetve változtattak, állítják.

A hallgatók közül sokan nem értik, miért fizettetnek velük teljes tandíjat, mikor ezt a félévet lényegében már nem is az egyetemen töltik. Az intézmény szerint azonban az önköltség az intézmény működéséhez, fenntartásához való hozzájárulás, aminek összegét nem határozhatják meg az alapján, hogy a hallgató az adott félévben mennyi időt tölt az intézményben. "A hallgatói létszám kismértékű ingadozása kiadásainkat érdemben nem befolyásolja” – írták.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa az Indexnek elmondta, hogy több hasonló ügyben járt el az elmúlt években, és ha a hallgatók megkeresik, ezt az ügyet is kivizsgálja.

A Budapesti Gazdasági Egyetem közleménye

" A cikkben megjelentekkel ellentétben a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a hallgatókkal érvényben lévő szerződését nem módosította, az abban meghatározott önköltségi díj továbbra is érvényes a hallgatók tanulmányai végéig.

Az elmúlt években a BGE igyekezett könnyíteni a hallgatók terhein, ezért a szabályozási környezet adottságait kihasználva korábban kedvezményt adtunk az önköltségre vonatkozóan a gyakorlati félév alatt.

A most bevezetett új Hallgatói Követelményrendszer (HKR) a korábbi önköltségre vonatkozó általános kedvezményt törölte el. Fontos kiemelni azonban, hogy a kedvezményt rászorultsági alapon továbbra is lehet igényelni, illetve az új HKR arról is rendelkezik, hogy hallgatóinkat a továbbiakban bővülő ösztöndíjlehetőségekkel segítjük.

Emellett az Egyetem – ahogy ezt hallgatói felé is jelezte - vállalja, hogy az eddig beérkezett és az esetleges további visszajelzések alapján még e tanév elején létrehozza azokat a megoldásokat, amelyek a szabályzatváltozás által érintett hallgatóink számára megkönnyítik tanulmányaik sikeres folytatását.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.