Ombudsman

Diszkrimináció: csak az anyáknak jár a Diákhitellel kapcsolatos kedvezmény

Több panasz alapján indított eljárást az alapvető jogok biztosa.

2018.08.21 10:38ma.hu

A benyújtók azt sérelmezték, hogy a második, illetve a harmadik gyermek megszületésénél a szülő szüneteltetheti, sőt akár mentesülhet is a visszafizetés alól, a kedvezmény ugyanakkor csak az anyákra terjed ki. Az apák akkor élhetnek csak a kedvezménnyel, ha az anyának nem volt hasonló tartozása, vagy már visszafizette azt. A megkülönböztetés a Népszava cikke szerint az örökbefogadó szülőkre is igaz: ott is csak az anyára vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülálló férfi is fogadhat örökbe.

Székely László ombudsman kért is tájékoztatást az Emmitől, ahonnan azt válaszolták, valóban csak a nőkre érvényesek a fenti kedvezmények, de szerintük a vér szerinti szülőség igazolása a nőknél egyértelmű, és a jogalkotó célja pedig kifejezetten a nők támogatása volt.

Székely László ombudsman szerint diszkriminatív a diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket tartalmazó kormányrendelet

"Tekintettel arra, hogy a gyermeket közösen nevelő szülőkről beszélünk, akik jövedelme és esetleges tartozásai közösen alkotják a család összköltségvetését, a hallgatói hiteltartozással rendelkező édesanyák összehasonlítható helyzetben vannak a hallgatói hiteltartozással rendelkező édesapákkal” - olvasható az ombudsman jelentésében.

Tartozásuk tehát közös teher, a kedvezmény közös enyhítés nekik. Székely László hasonló véleménnyel van az örökbefogadó szülőkkel kapcsolatos passzusról, ezért arra kéri az Emmit vezető minisztert, hogy fontolja meg az érintett kormányrendelet módosítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.