Belpolitika

Politológus: tovább nőtt a kormánypártok támogatottsága, válságban az ellenzék

A Fidesz-KDNP 53 százalékot érne el egy most vasárnap tartandó választáson.

2018.08.10 22:30MTI

Tovább nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága az elmúlt négy hónapban, az ellenzéki pártok mindegyike nagyon komoly válságban van - mondta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Deák Dániel azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP négy közvélemény-kutató intézet méréseinek átlaga alapján az előző havihoz hasonlóan 53 százalékot érne el egy most vasárnap tartandó választáson, azt mondta: általában azt látni, hogy a választáson győztes párt tudja növelni a népszerűségét, azonban ez a növekedés nem magyarázható csupán ezzel.

Szerinte a növekedés oka, hogy a "választók már előretekintenek": kevesebb mint 10 hónap múlva lesz az európai parlamenti választás, amelynek "jelen pillanatban nagyon komoly tétje van, hiszen amit április 8-án Magyarországon meg tudtak üzenni a választók, azt most európai szinten is ki tudják mondani".

A politológus szerint a pártok kínálata alapján azt látni, hogy jelenleg kizárólag a Fidesz-KDNP tud válaszokat adni azokra a kihívásokra, amelyek Európát érik.

Az ellenzéki pártokról szólva azt mondta, szinte mindegyik vezetési válsággal küzd. Szerinte a legnagyobb bajban a Jobbik van, a párt elvesztette a vezetőjét, és az elmúlt időszakban a párt élére másod-, harmadvonalbeli politikusok kerültek.

Deák Dániel a Kossuth rádió 180 perc című műsorában kijelentette: ha most vasárnap lenne országgyűlési választás, a kormánypártok még a kétharmados eredményüknél is jobb eredményt érnének el.

Közölte azt is, a Jobbik több mint 5 százalékpontot veszített a támogatottságából az elmúlt négy hónapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.