Oktatás

Megszólalt a botrányos körülmények között leváltott debreceni igazgató

Mindenki őt támogatta, mégis elutasították a debreceni iskolaigazgató pályázatát.

2018.08.10 09:14ma.hu

Ketten pályáztak a debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatói posztjára. Egyikük Türk László fideszes önkormányzati képviselő, másikuk Rózsavölgyi Gábor, aki 32 éve ott tanít és 2002 óta igazgató. Bár a tanárok, diákok és szülők mind Rózsavölgyit támogatták, mégis elutasították a pályázatát.

Aztán kiderült, hogy a tankerület az oktatásért felelős államtitkár, Bódis József útbaigazítását követően utasította el a pályázatot és fogadta el azét a Türk Lászlóét, aki idáig csak általános iskoláknál dolgozott, de erős politika hátszéllel rendelkezik - írja az Index.

A Cívishír megkérdezte a Debreceni Tankerületi Központot, hogy pontosan mi a probléma a 32 éve pályán levő igazgatóval, amire a Klebelsberg Központ így reagált: "Az Emberi Erőforrás Minisztérium a döntési folyamatban minden körülményt, köztük a véleményezésre jogosultak javaslatait, a benyújtott pályázatokat, valamint a szakmai szempontokat mérlegelve, és az intézmény jövőjét szem előtt tartva határozott úgy, hogy Türk Lászlót bízza meg öt évre az intézményvezetői feladattal. A döntésben komoly súllyal vették figyelembe azt a tényt, hogy a Debreceni Tankerületi Központ Rózsavölgyi Gábor pályázatát nem támogatta a 2016/2017-es és 2017/2018-as tanévek fenntartói törvényességi ellenőrzéseken tapasztaltak alapján. A lefolytatott fenntartói törvényességi ellenőrzés a jogszerű működés hiányát állapította meg a tanórák megtartása és helyettesítése, a pedagógusok feladatkiosztása, továbbá az intézményi dokumentumok koherenciája vonatkozásában, és megállapította, hogy az intézményvezető a felmerült problémák kezelésekor nem hozott megfelelően intézkedéseket."

Rózsavölgyi Gábor közleményt adott ki, melyben tételesen cáfolja a tankerület vele kapcsolatos állításait, így egyebek között azt is, hogy vezetése alatt az intézmény két éven át törvénytelenül működött volna. Állítása szerint az elmaradt órákkal kapcsolatban is megtette a szükséges intézkedéseket, bár a problémát a tankerület sosem vizsgálta. Időközben internetes petíció indult, hogy az igazgató maradhasson az állásában - írja az atv.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.