Légi

Kárpótolhatják a Malév pórul járt utasait

Több milliárd forint juthat vissza a csődbe ment légitársaság utasaihoz.

2018.08.07 11:22ma.hu

Több milliárd forintot juttathat vissza az IATA légiközlekedési szervezet a csődbe ment Malév kárt szenvedett utasainak az utazási irodákon keresztül - értesült a Napi.hu.

Az állami légitársaság 2012-ben ment csődbe, ezelőtt az utasok 11,4 millárd dollárnyi pénzt fizettek be utazási irodáknak Malév-jegyekért. A pénzt azonban a csődöt követően zárolta az IATA és csak most, az amszterdami bíróság döntésének következtében szabadítják fel az összeget.

Az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA) 2015-ben 184 utazási iroda nevében perelte be az IATA-t hogy fizesse vissza a náluk levő összeget. Az IATA ellen az orosz Vnyesekonombank is pert indított, ugyanis a Malév nekik is több tízmilliárdos összeggel tartozott. A bíróság a Vnyesekonombank követelését elutasította, viszont úgy ítélte meg, hogy az ECTAA jogosan kéri vissza a pénzt, vagyis legalább egy részét, ugyanis a szervezet 15,8 millió dollárt követelt, ennek viszont csak a 72 százalékát kell majd visszatérítenie az IATA-nak.

Egyelőre nem tudni, pontosan hány utast érinthet a kártérítés, az viszont biztos, hogy csak azok juthatnak pénzhez, akik utazási irodán keresztül vásároltak repülőjegyet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.