Egészségügy

ÁSZ-elnök: 'anarchia, botrány' az egészségügy egyes területein

Súlyos szabálytalanságokról beszélt Domokos László.

2018.08.06 09:01ma.hu

Pénzügyi szempontból botrányos, anarchikus állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein - nyilatkozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek, miután számos kórházat, szakrendelőt ellenőrzött a szervezet. Mint kiderült, utóbbiak vezetői a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem tartották be, a kórházakban pedig néhol leltár sincs egyes készletekről.

"Anarchia. Botrány. Ez a két szó, ami először eszembe jut" - összegeszte tapasztalataikat az ÁSZ-elnök.

Találtak olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket, szolgáltatást közbeszerzés nélkül vettek és az összes lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagyták. Volt, ahol azt sem tudták, mekkora a készlet, miből, mennyi fogy, máshol az elszámolások voltak átláthatatlanok.

Egyes szakrendelőknél is kaotikus viszonyokat találtak. A vezetők sokszor hamis nyilatkozatokat tettek a gazdálkodásról, esély sem volt rá, hogy kiderüljön, mekkora vagyonnal gazdálkodtak, mire fordították a forrásokat.

"Elképzelhetetlen pénzügyi viszonyok uralkodnak néhol az egészségügyben. Ráadásul a korrupció ellen védelmet nyújtó kontrollrendszereket gyakorlatilag egyik ellenőrzött egészségügyi intézményben sem alakították ki megfelelően" - mondta a lapnak Domokos.

Az ÁSZ-elnök szerint azt sem tudni, hogy a kormány valóban kevés pénzt ad-e az egészségügyre. A súlyos szabálytalanságok miatt ugyanis azt sem tudni, mennyi pénz kellene.

Lehet, hogy hiányzik a vécépapír, pedig a kórház vett hatalmas mennyiségben, csak nem közbeszerzési eljárásban. A kiválasztott beszállító vélhetően jóval az ár felett le is szálította, de nem vették leltárba, senki sem tudja, mi lett a sorsa. Lehet, hogy kitették a mosdókba és elfogyott, de az is, hogy egy részét ellopták és a szabálytalanságok miatt esély van a korrupcióra is - hozta fel példaként.

Az ellenőrzés során két olyan fővárosi szakrendelőt találtak, ahol a szabályokat betartották és a pénzzel is jól gazdálkodtak, és volt olyan kórház is, mely nagyjából szabályosan működött.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.