38 éves rejtély

Továbbra is rejtély, ki ölte meg a Seuso-kincs felfedezőjét

Sümegh Józsefet 38 évvel ezelőtt ölték meg. A rendőrség felfüggesztette a nyomozást.

2018.08.06 07:51ma.hu

Sümegh Józsefet 1980-ban gyilkolták meg Polgárdiban. A férfi holttestét egy pincében fedezték fel, mellette egy kiásott gödröt találtak a nyomozók, ami valószínűleg a később Seuso-kincsnek elnevezett római ezüst edénykészlet rejtekhelye lehetett.

A vizsgálat akkoriban öngyilkosságot állapított meg, ám a rendszerváltoztatás után a Legfőbb Ügyészség újabb nyomozást rendelt el, amely szerint a férfi gyilkosság áldozata lett, az általa megtalált nagy értékű ezüst lelet pedig eltűnt - idézte fel a Magyar Hírlap.

Sümegh József amatőr kincskeresőként kutatta a római emlékeket. Halála után a Seuso-kincseknek hosszabb időre nyomuk veszett, a nyolcvanas években előbb Nyugat-Európában, majd Amerikában tűntek fel.

A kincs ma biztosan ismert 14 darabja hosszas pereskedés után tért vissza Magyarországra, a Nemzeti Múzeumban tekinthetők meg.

Sümegh József halála ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés gyanúja miatt nyomozott ismeretlen tettes ellen. A rendőrség megerősítette, hogy a nyomozást nemrég felfüggesztették, de mivel folytatásának lehetősége fennáll, bővebb tájékoztatást nem adtak.

A kincs körül sok a rejtély, állítólag összesen hét ember halt meg miatta: ketten felakasztották magukat, egy ember halálos ételmérgezést kapott, 1944-ben pedig meggyilkoltak négy katonát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.