Szabadidő

Rohamosan fogynak a balatoni szabadstrandok

Már csak 20 van belőlük, petícióval mentenék őket.

2018.08.03 08:20ma.hu

Idén már csak húsz olyan település akad a Balaton körül, ahol vannak ingyenes, fürdésre kialakított partszakaszok - írja a Népszava. Ezek közül hat településen – Balatonkeresztúr, Balatonfenyves, Balatonboglár, Balatonszemes, Zamárdi és Örvényes – csak szabadstrandokat alakított ki az önkormányzat. Az utóbbi döntéssel az érintett települések lemondtak a Magyar Turizmus Zrt. strandfejlesztési pályázatán elnyerhető támogatásokról, mert a turisztikai cég csak megtérülő beruházásokat, vagyis fizetőstrand-fejlesztéseket dotál.

A part menti települések polgármesterei nem vitatják, hogy az ingyenes strandolás állampolgári jog, ám egy szabadstrand fenntartásának költsége évi több tízmillió forintra rúghat.

A szabadstrandok megmentéséért a civilek petíciót indítottak. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok hozzák nyilvánosságra a szabadstrandokra vonatkozó terveiket, és garantálják, az elkövetkező öt évben nem csökken a jelenleg ingyenesen elérhető partszakaszok száma.

A petíció elindítói – akik 5000 támogató szignó esetén megkeresik az ügyben az érintett településeket – szerint ugyanis a Balaton-törvény 2016-os módosítása lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy kiárusítsák a szabadstrandokat, melyek helyén lakóparkok és luxusingatlanok épülhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.