Társadalom

'Lakóhelyükhöz közeli' börtönökbe zárnák a hajléktalanokat

Abban az esetben, ha 90 napon belül nem szereznek más szállást.

2018.08.02 12:41ma.hu

Október közepétől szabálysértés az életvitelszerű utcán tartózkodás - erről jólius 20-án döntött a Ház.

A jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedési eljárást vezet be. Ennek keretében a rendőr felszólítja a hajléktalant a közterület elhagyására. Semmilyen további eljárás nem kezdődik el azzal szemben, aki ennek eleget tesz vagy együttműködik. Szabálysértési eljárás is csak azzal szemben indul, akit a rendőr 90 napon belül már háromszor szólított fel a közterület elhagyására, ám ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesz eleget.

A Népszava rákérdezett, hogy mire számítson az, aki a fentieknek nem tett eleget.

"Hatvan napig tartó elzárással vagy hat-száznyolcvan órás közérdekű munkával büntethető október közepétől az a fedél nélkül élő, aki huzamosabb idő után sem hajlandó rendőri felszólításra távozni a közterületről" – válaszolta a lapnak a Belügyminisztérium, hozzátéve, hogy a szabálysértőt fogház fokozatú, félig nyitott büntetés-végrehajtási intézetbe zárják. A rövidebb ideig tartó elzárásnál "lakóhelyükhöz közeli megyei bv intézetekbe” kerülnek az otthontalanok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.