Bűncselekmény

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt emeltek vádat pénzügyőrök ellen

Kenőpénz fejében nem ellenőrizték a teherautókat.

2018.08.02 09:51MTI

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség két pénzügyőr ellen, aki 2016 augusztusában a tompai határátkelőhelyen kilépő teherautókat kenőpénz fejében nem ellenőrizte - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a két pénzügyőr főtörzsőrmesterként és törzszászlósként teljesített szolgálatot, feladatuk a nemzetközi áru- és utasforgalom, az árut tartalmazó raktér, a csomagolás sértetlenségének, azonosítási jeleinek és a vámzár ellenőrzése és a szállítóeszközök rendszámának, konténerszámának vizsgálata volt. Továbbá meg kellett állapítaniuk, hogy a raktéren kívül található-e áru, valamint a vámterületre be- és kilépő, üresnek jelzett szállítóeszköz valóban az-e.

A vádlottak augusztus 25-én a kilépő teherforgalom okmánykezelését és szemlészi tevékenységet végeztek a kilépő oldali sáv záró-ellenőrző fülkéjében. Ennek során a főtörzsőrmester 41, a törzszászlós 29 esetben önállóan, 32 jármű esetében együttesen végezték a járművek, áruk végponti ellenőrzését, valamint Szerbiába történő kiléptetését - olvasható a közleményben.

A főtörzsőrmester az általa kiléptetett 73 teherjármű közül egy, társa a kiléptetett 61 jármű közül három esetben végzett vizsgálatot - tették hozzá.

A vádlottak a kiléptetett tehergépjármű vezetőjétől legalább öt eurót fogadtak el azért, hogy az ellenőrző vizsgálatot ne végezzék el. Az átvett készpénzt a szemlész fülkében lévő lemezkazettába tették, amelyből a lebukásukkor egy 10 eurós és kilenc 5 eurós bankjegy került elő - írták.

Az ügyészség a szabadlábon lévő vádlottakat mint társtetteseket hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.