Ügyészség

Uniós és hazai pénzt csaltak el az egervári várkastély felújításánál

Több tízmillió forintról állítottak ki hamis számlákat.

2018.07.24 09:45MTI

Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki - közölte a Zala Megyei Főügyészség.

Az ügy fővádlottja 2012 novemberében kötött támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel az egervári Nádasdy-Széchenyi-várkastély turisztikai fejlesztésére, uniós és hazai vissza nem térítendő támogatással.

A beruházás átadásakor elhangzottak szerint 638 millió forintból újították fel a műemlék létesítményt.

A szerződés értelmében az elszámolható költségek között szerepelt felújítási munka, valamint a korhű bútorok elkészítésének költsége, ez utóbbira a vádlott vállalkozási szerződést kötött az ügy másodrendű vádlottjával.

A projekt támogatási előlegéből a vállalatnak 2015. augusztus 31-ig kellett volna leszállítania a bútorokat, de azok nem készültek el határidőre, a két ügyvezető azonban a teljesítésigazolásokról és a vállalkozói díj fizetéséről valótlan dokumentumokat állítottak ki, majd a hamis számlákon szereplő összegeket át is utalták a bútorkészítő vállalkozó számlájára.

Az ügy harmadik vádlottja a felújítással kapcsolatos pr-feladatokra kötött szerződést, de ténylegesen elvégzett tevékenység nélkül állított ki hamis számlákat.

Mivel a vádlottak a hamis számlákkal megtévesztették a támogatást folyósító Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséget, a csaknem 28 millió forint jogosulatlanul igényelt támogatással mintegy négymillió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar és 24 millió forint kárt az Európai Unió költségvetésének.

Az ügy fővádlottja a hamis számlák áfatartalmát levonható adóként szerepeltette az általa benyújtott adóbevallásban, az összeget teljes mértékben vissza is igényelte, így társai segítségével csaknem 16 millió forinttal megtévesztette az adóhatóságot.

A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta mindhárom vádlottal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.