Európai Bizottság

Kötelezettségszegési eljárás indul a 'Stop Soros' miatt

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság a magyar kormány ellen az úgynevezett Stop Soros törvénycsomag miatt.

2018.07.18 10:12ma.hu

Az Európai Bizottság szerint a jogszabálycsomag uniós eljárásokba ütközik, ezért első lépésben felszólító levélben kér választ a magyar kormánytól - írja a Népszava. Emellett a bizottság bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást.

Frans Timmermans, a bizottság alelnöke még múlt hónapban beszélt arról, hogy "lehetnek problémák” a jogszabállyal. Azóta már az Európa Tanács neves alkotmányjogászaiból álló testülete is a „Stop Soros” hatályon kívül helyezését javasolta.

A Velencei Bizottság rámutatott, hogy egy 2002-es európai uniós irányelv pontosan meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni, illetve kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén. A magyar szabályozás azonban túlmegy ezeken a kereteken, és igazságtalanul büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért. A tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítése például a szólásszabadság jogtalan korlátozásának minősül – állította a Velencei Bizottság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.