Belpol

Börtönt is kaphat, aki egy politikust munkaidőn kívül zavar

Kibővítik a zaklatásos vétségek körét.

2018.07.17 16:23ma.hu

Az alaptörvény után beleírják a Büntető Törvénykönyvbe is, hogy nem lehet zaklatni a hivatalos személyeket munka után. A javaslatot kivételes eljárásban már pénteken meg is szavaznák.

Az alaptörvénybe a június végén elfogadott hetedik módosítással belefoglalták a magánélet védelmét, vagyis hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével, illetve hogy az állam megvédi az "otthon nyugalmát" - írta a hvg.hu.

A fideszes Czunyiné Bertalan Judit pedig most egy törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Büntető Törvénykönyvhöz, amellyel valóban büntethetővé is tennék, ha valaki zaklatja kimondottan a hivatalos személyeket.

A hétfőn beadott javaslat a zaklatás tényállását (rendszeres vagy tartós háborgatás) bővíti ki a hivatalos személyekkel szembeni zaklatással, kimondottan úgy, ha a zaklatás hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben

történik. A módosítási javaslat szerint ezt megfélemlítés vagy a mindennapi életbe önkényes beavatkozás esetében kettő, félelemkeltés esetén három évi szabadságvesztéssel lehetne tüntetni.

A javaslat indoklásában az olvasható, hogy az alaptörvény értelmében a hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy munka után nyugodtan tudjanak pihenni, és "hivatalos eljárásuk miatt ne zaklassák őket".

A kormánypárt kimondottan azért kezdeményezte ezeket a módosításokat, hogy ne lehessen tüntetni politikusok, vagy más közszereplők házánál.

A Fidesz emellett kérelmezte azt is, hogy kivételes eljárásban tárgyalják a javaslatot a parlamentben már kedden, a zárószavazás pedig pénteken lesz, ekkor valószínűleg meg is szavazzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.