Magyarok kenyere

Búzagyűjtő napot tartottak Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében

Megyei búzagyűjtő napot tartottak a Pest megyei Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében hazai és határokon túli magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására.

2018.07.15 20:28MTI

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) együttműködésével már nyolc éve működő kezdeményezés keretében a gazdák segítségével országszerte búzát gyűjtenek, majd az abból készült kenyeret szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó, magyarországi és határon túli szervezeteknek juttatják el.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke arról beszélt: "felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk azért, hogy mindenki asztalára jusson kenyér és segítenünk kell egymást, hogy mindenki emberhez méltó életet tudjon élni".

Fotók: Komka Péter / MTI

Az adományozott gabona reményt ad az életre és segít abban, hogy a következő támogatott generációk a nemzet részeként megtanuljanak felelősséget vállalni - fogalmazott a fideszes politikus, rámutatva arra is, "aki nehéz helyzetben kapott, nem felejti el azt soha".

Az Országgyűlés alelnöke azt mondta, az összegyűjtött gabonaszemek az erdélyi sóval, a kárpátaljai vízzel és a felvidéki kovásszal egyesülnek a nemzet kenyerévé.

Velkei József, a NAK Pest megyei és fővárosi szervezetének elnöke szólt arról, hogy az elmúlt nyolc év alatt mozgalommá vált a kezdeményezés és határon túlivá vált. Hozzátette, Pest megyében még két helyen folyik gabonagyűjtés, Újszilváson és Kartalon.

Dorner Gábor (Fidesz-KDNP), Nagykáta polgármestere a búzagyűjtés tápióbicskei helyszínére utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a településen zajlott az 1848-49-es szabadságharc egyik híres csatája, amely példája a magyarság összefogásának, ahogy a mostani búzagyűjtés is.

Kanyó Sándor (független), Tápióbicske polgármestere Czerván György (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntő levelét olvasta fel. A képviselő kitért arra, hogy a Magyarok kenyere programban a 2011-es 10 tonna után 2016-ban már 628 tonna adomány gyűlt össze a 19 magyarországi megyéből és a 12 határon túli régióból, ami 380 tonna lisztet eredményezett. Abból ismét csaknem 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezet részesült.

Magyarok Kenyere - Búzagyűjtő nap Pest megyében MTI Fotó: Komka Péter

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b2) és Velkei József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Pest megyei és fővárosi szervezetének elnöke (j2) a Magyarok kenyere program keretében tartott megyei búzagyűjtő napon a tápióbicskei honvéd emlékműnél 2018. július 15-én.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.