Egészségügy

17 órát várt a Honvédkórház sürgősségijén, diagnózist nem kapott

Egy olasz diák 17 órát várt a Honvédkórház sürgősségijén trombózisgyanúval.

2018.07.13 09:01ma.hu

Az olasz fiatalember az Erasmus+ program keretében van Budapesten, szakmai gyakorlatát végzi egy szállodában. Történetét az egyik tanára osztotta meg a hvg.hu-val.

A diák egyik reggel jelezte, hogy egy növekvő piros folt van a lábán. A szálloda orvosa egyből kórházba küldta, trombózisgyanú miatt.

"Taxival bevittük a Honvédkórház sürgősségi osztályára, ahol egy óra várakozás után megvizsgálta egy orvos, majd közölte, ő nem tudja eldönteni, hogy ez trombózis-e. Azt mondta, üljünk le és várjunk, amíg jön egy szakorvos. Ez nagyjából délelőtt fél tizenegykor történt" - mesélte a lapnak a fiú tanára. Még este kilenckor is a folyosón várakoztak.

Éjfélkor, 14 órányi várakozás után a tanár odament a sürgősségi információs pulthoz, hogy inkább hazavinné diákját. A nővér azt mondta, inkább maradjanak és azzal bíztatta őket, nemsokára rájuk kerül a sor, és maga a főorvos fogja megnézni a fiút.

Hajnali egykor a tanár ismét odament a pulthoz.

"Legnagyobb meglepetésemre a nővér elkezdett hangosan gondolkozni, majd közölte, hogy a vérvizsgálatot akár most is megcsinálhatják. A srácot behívták és vért vettek tőle. Erre a háromperces műveletre 15 órát vártunk" - mesélte.

A vérvizsgálat eredményére újabb két órát kellett várniuk. Aztán végre behívták a fiút vizsgálatra, ám nem a főorvos vizsgálta meg. Az orvos azt mondta nekik, nem tombózis, a vérvizsgálat ezt kizárta. Azt azonban nem tudta megmondani, mi okozza a fiú lábában a gyulladást.

Antibiotikumot kapott, és hajnali 3-kor, 17 órányi várakozás után, de diagnózis nélkül elhagyták a kórházat.

A Honvédkórház közleménye

"A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumban a betegek ellátása nem érkezési sorrendben történik, hanem az állapotuk súlyosságának függvényében.

2018. július 10-én a délelőtti órákban a megkeresésében említett külföldi fiatalember egy korábbi sérüléssel, és napok óta fennálló panaszával jelentkezett a Honvédkórházban. A jelentkezését követően azonnal elvégzett állapotfelmérés eredménye nem indokolta a soron kívüli, sürgősségi ellátást.

A férfi jelentkezésének időpontjában rajta kívül közel 100 beteg várakozott a Centrumban, akik közül 45 beteg – súlyos sérülésükből, kritikus állapotukból kifolyólag – haladéktalan orvosi ellátás, illetve közvetlen beavatkozást igényelt.

A férfin – a sérülésének és állapotának megfelelően – a szükséges vizsgálatokat a kórház orvosai elvégezték.

A várakozási idő hosszúságát az érintett személy sérülésénél súlyosabb esetek ellátása, adott esetben életmentő beavatkozások végrehajtása indokolta."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.