Bűncselekmény

OLAF-jelentés: csalássorozat ügyében indított nyomozást az ügyészség

Az OLAF-nak (Európai Csalás Elleni Hivatal) egy magyar cégeket érintő csalássorozatról szóló jelentése alapján indított nyomozást a Fővárosi Főügyészség.

2018.07.05 12:53MTI

Szerdán a 24.hu hírportál egy a birtokukba jutott OLAF-vizsgálat zárójelentése alapján írt egy csalássorozatról. A cikk szerint az OLAF névtelen bejelentés nyomán 2015 őszén kezdett nyomozni két magyar nonprofit kutatóközpont, a Pillar Europa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. (későbbi nevén Infokom Innovátor) ügyében. A két cég a versenyképességet innovációval elősegítő operatív programra pályázott.

Azt írták: a rövid összefoglaló szerint a csalás szereplői alvállalkozói szerződések segítségével mesterségesen feltornázták a költségeket, s eltitkolták, hogy a végső beszállító cégek kapcsolatban állnak egymással, valamint kamuirodákat hoztak létre, hogy így szerezzenek uniós támogatást. A több mint kéttucat cégből szőtt hálózatba magyar, szerb, szlovák és lett vállalkozásokat is beépítettek. A jelentésben "durva túlárazás, kamuirodák, 403 ezer forintos órabérért megírt tanulmány is szerepel" - írta a 24.hu.

A Fővárosi Főügyészség az MTI megkeresésére csütörtökön azt írta: az ügy kapcsán az "OLAF ajánlásai esetén mindig követett gyakorlatnak megfelelően" január 9-én nyomozást rendeltek el, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt.

A nyomozás teljesítésével a főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes főosztályát bízta meg.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik - írta az ügyészség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.