Országgyűlés

A héten kezdődik a 2019-es költségvetés és az adóváltoztatások tárgyalása

A 2019-es büdzsé tárgyalása a harmadik ülésnapon kezdődik.

2018.06.25 01:30MTI

Az Országgyűlés ötnapos ülést tart hétfőtől. A képviselők szerdától péntekig - a tervek szerint 30 órás időkeretben - véleményezhetik a kormány jövő évi költségvetési javaslatát, emellett öt órában vitathatják meg a 2019-es adóváltoztatási terveket.

Az ülés hétfőn 13 órakor a közelmúltban elhunyt Komor Sándor egykori MDF-es képviselőre történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A parlament honlapján elérhető napirendi javaslat alapján az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések ezúttal is hétfőn hangzanak el.

Kedden reggel 8 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülésnap, majd hat kormányzati javaslat általános vitáját bonyolíthatják le. Terítékre kerülhet például a belügyminiszternek Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló indítványa, valamint a pénzügyminiszter szociális hozzájárulási adóról szóló előterjesztése. A kabinet jövő évi adóváltoztatási javaslatairól az utolsó napirendi pontban kezdődik általános vita, ötórás időkeretben.

A 2019-es büdzsé tárgyalása a harmadik ülésnapon kezdődik. A Ház szintén reggel 8 órakor kezdi munkáját, az előterjesztői nyitóbeszéd - a polgárőrnap alkalmából tartandó emlékezés után - 40 percben hangozhat el, ezt az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökének felszólalása követi 30-30 percben. A frakciók vezérszónokai ezután szintén fél-fél órában fejthetik ki álláspontjukat a költségvetési javaslatról.

A büdzséről szóló általános vita pénteken a kormány képviselőjének félórás zárszavával ér véget. Az Országgyűlés ezt követően - jövő heti ülésének utolsó napirendi pontjaként - a 2019-es költségvetést megalapozó törvénymódosításokat tárgyalja, előreláthatóan ötórás időkeretben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.