Adatvédelem

300 ezer munkavállaló adataihoz bárki hozzáférhet az interneten

Csak néhány (kamu) adat kell hozzá.

2018.06.22 10:56ma.hu

Több százezer munkavállaló adatait lehet elérni a Profession.hu-n és a Workania.hu-n pusztán egy e-mail cím, egy kamu cégnév és a cégjegyzékből kinézett véletlenszerű végelszámolás alatt lévő cég adószáma illetve még néhány céges adat segítségével - írja a Hvg.hu.

Mint írják, az érzékeny adatok megszerzéséhez nem kell mást tenni, mint álláshirdető cégként regisztrálni az oldalakon. Ezt követően az oldalakon regisztrált, összesen nagyjából 300 ezer álláskeresőkről meg lehet tudni a lakhelyüket, az életkorukat, hogy milyen nyelveken beszélnek, de ezzel a módszerrel a főnökök azt is kideríthetik, hogy a munkavállalóik elgondolkodtak-e a munkahelyváltáson a közelmúltban, és ha igen, akkor milyen fizetési igénnyel.

A Profession.hu-n céges felhasználók két hétig, bevezető kampány részeként tudják ingyen elérni az álláskeresők adatait, a Workania.hu-n pedig az alapszolgáltatás ingyenes, csak a kiszemelt személyek elérhetőségi adatainak megszerzéséért kell fizetni.

A Profession.hu felhasználási feltételei szerint természetes személy nem férhet hozzá az álláskeresők adaihoz, a cégek valódiságát pedig a céges adatok alapján azonosítják be. Ehhez képest ugyanakkor a gyakorlatban úgy tűnik, hogy nincs ilyen ellenőrzés, vagy nem túl hatékony, ami a lapnak nyilatkozó szakértő szerint a május 25. óta alkalmazandó GDPR értelmében adatvédelmi incidenst jelenthet, ugyanis "jogosulatlan harmadik felek fértek hozzá az adatkör kisebb-nagyobb részéhez".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.