Nemzetbiztonság

Informatikai támadás érte az OKF szerverét

Az OKF-nél indult vizsgálat még zajlik, de annyi tudható, hogy szenzitív adat nem került ki.

2018.06.19 15:59MTI

A jövő évi költségvetési javaslat biztonsági fejezeteiről és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerverét ért informatikai támadásról is tájékozódott keddi, részben zárt ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke a tanácskozás után újságíróknak elmondta: az OKF-nél indult vizsgálat még zajlik, de annyi tudható, hogy szenzitív adat nem került ki.

Vargha Tamás, a bizottság fideszes alelnöke közölte, hogy az ülésen a jövő évi költségvetésről is tárgyaltak. A kormánypárti politikus kiemelte, a "biztonságos Magyarország" költségvetésében a biztonság két fő pillérét jelentő - honvédelmi és terrorellenes - kiadások is jelentősen emelkednek.

Kifejtette, hogy a honvédelmi kiadások 86 milliárd forinttal emelkednek, s a tervek szerint ezek a kiadások 2024-re elérik a GDP 2 százalékát. Ugyanakkor megjegyezte, nemcsak a 2 százalék elérése fontos, hanem arra is figyelnek, hogy ez valódi képességnövekedést is jelentsen a honvédségnél.

A magyar útlevelek csalással történő megszerzésével kapcsolatban Mirkóczki Ádám közölte: jelen állás szerint Magyarország nem kerül ki abból a programból, amelynek keretében a magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba.

Az LMP-s Szél Bernadett azt kifogásolta: az ülésen nem volt szó arról, hogy az egyre terhelőbb információkkal összefüggésbe hozható Kaspersky Lab cég vírusirtója van a parlamenti képviselők laptopján. Ezért kezdeményezte, hogy ezt az ügyet a következő ülésen tűzzék napirendre. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több ország elutasítja a Kaspersky cég termékeit. Ebbe a sorba Magyarországnak is be kellene állnia, s a parlamenti képviselők laptopjáról is mielőbb el kellene távolítani a Kaspersky vírusirtó programját - vélekedett az ellenzéki politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.