Megvonás

Összeül az MTA elnöksége, Palkovicsot is várják

Rendkívüli ülést tart a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, amelynek témája a jövő évi költségvetési tervezetnek az intézményt érintő javaslata.

2018.06.15 08:11ma.hu

A Magyarországon létrehozandó egységes innovációs és tudománypolitikai stratégiával indokolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye, hogy az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, mintegy 70 milliárd forint előirányzását a jövőben a tárca koordinálja. Ide tartozik a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható 29,1 milliárd forintos támogatása, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram 12,7 milliárd forintos teljes költségvetése és a Magyar Tudományos Akadémia kutatásra fordított 28,1 milliárd forintos költségkerete is.

Az Innovációs és technológiai Minisztérium ezzel a lépéssel a költségvetési forrásgazdálkodás széttagoltságát kívánja megszüntetni. Közleményükben hangsúlyozzák: az intézmények a továbbiakban is az eddigivel megegyező módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre, de a prioritásokat a források minél hatékonyabb felhasználása érdekében az érintettek érdekeit szem előtt tartva, összehangoltan kell kijelölni.

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, a minisztérium közleményében szereplő 28,1 milliárd forint ugyanis az MTA teljes éves költségvetésének nagyjából a felét jelentené. A rendkívüli elnökségi ülésre meghívták Palkovics László innovációs és technológiai minisztert is - tudta meg az Inforádió.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.