Kormány

Nyugdíjemelés: itt vannak a 2019-es számok

Ekkora alapnyugdíj-emeléssel kalkulálhatnak jövőre a nyugdíjasok.

2018.06.08 13:31ma.hu

Halad a 2019-es költségvetés elfogadása, már a Költségvetési Tanács is véleményezte a tervezetet.

A hivatalos kormányzati inflációs előrejelzés 2,7 százalékra várja a fogyasztói árak emelkedését a jövő évre. Ez azt is jelenti, hogy a nyugdíjasok ekkora alapnyugdíj-emeléssel kalkulálhatnak majd - írja a Portfolio.

A 2,7 százalékos emelés a 128 ezer forint körüli átlagnyugdíjjal számolva havi plusz 3500 forintot jelent, ami éves szinten 42 ezer forint.

A nyugdíjakat nem csak az infláció mértékével emelik: a kormány 4,1%-os GDP-növekedéssel számol, így a jogszabályok miatt jár a prémium az idősebbeknek. Ez a legtöbb nyugdíjas esetében legfeljebb egyszeri 12 ezer forint lesz. Ha egy nyugdíjas 80 ezer forintnál kevesebbet kap havonta, akkor az ő esetében lehet arányosan kevesebb a prémium összege.

A lap cikke szerint az sem lenne meglepő, ha jövőre is lenne pénz Erzsébet-utalványokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.