Időjárás

Egyre melegebb a Balaton, de a vízminőség még mindig tökéletes

A gyors felmelegedés következtében a nádas nagyon hirtelen megnő, hínárfoltok alakulnak ki, és már több árvaszúnyog rajzás is bekövetkezett a Balatonban.

2018.06.08 06:20ma.hu
hirdetés

Bár az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a Balaton hőmérséklete, az InfoRádiónak nyilatkozó szakember szerint ez nem okoz gondot a víz élővilágában.

A szerdai adatok szerint 26 Celsius fokos a Balaton vizének hőmérséklete. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója szerint ez egy tipikus nyári vízhőmérséklet.

G.-Tóth László az InfoRádiónak elmondta: ez a Balaton élővilágára hatással van.

A gyors felmelegedés következtében a nádas nagyon hirtelen megnő, hínárfoltok alakulnak ki, és már több árvaszúnyog rajzás is bekövetkezett a Balatonban - mondta. Ugyanakkor ezek a változások nem rontják a víz minőségét.

"A klorofill tartalom 2-8 mikrogramm/liter között van, ami egy tizede sincs annak az értéknek, ami fölött már a víz minőségét rossznak tudhatjuk be" - mondta a szakember. Azt is hozzátette, hogy a kék algák - amelyek pont a rossz vízminőséget jelzik - nincsenek a Balatonban, viszont vannak zöld algák, és kovamoszatok.

A szakember hozzátette, annyi szembetűnő változás előfordulhat, hogy a hínár gyorsabban növekszik, mivel az átlagnál átlátszóbb, és mélyebb a víz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.