Oktatás

'Félkóbor czigányokról' kell szöveget elemezni egy 11. osztályos történelemkönyvben

A tankönyvrészlet nagy vitát váltott ki egy szakmai Facebook-csoportban.

2018.06.07 12:43ma.hu

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) új forrásközpontú és új kerettantervi követelményekhez igazodó 11. osztályos könyvében egy 1893-ból származó idézet olvasható a kormányzat által elrendelt országos cigányösszeírás jegyzőkönyvéből, írja a Népszava.

"Az egész és félkóbor czigányokat nem lehet gyerekeik rendes iskoláztatására bírni. (...) Ez azonban a kóbor czigányoknál csak kényszereszközökkel érhető el. Egy kis kegyetlenséget el kell követni a humanitás jegyében. Az egyéni szabadság némi korlátozására kell magát elszánnia az államhatalomnak, hogy igazi emberi szabadságra neveljen egy jelenleg vadállat módjára szabad fajt."

A szöveg elolvasása után a tankönyv arra kéri a diákokat, vitassák meg, mivel indokolja a szövegíró a szabadságjogok átmeneti korlátozását, valamint, hogy ez a módszer elfogadható és eredményes lehet-e a cigányság felemelkedése érdekében.

A fent idézett részlet nagy vitát váltott ki egy szakmai Facebook-csoportban. Egyes pedagógusok úgy gondolják, ez csak történelem, a forráselemzés pedig összevetésre, gondolkodásra készteti a tanulókat. Mások ugyanakkor úgy vélik, egy már száz éve is hibás gondolatot csak úgy lehetne megjeleníteni egy tankönyvben, mint abszolút rossz intézkedést, ám a könyv készítője erre még csak utalást sem tett.

Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) elnöke a lapnak elmondta: a feladat csak a forráselemzés látszatát kelti, de nem idéz más, jó példákat is tartalmazó forrást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.