Egészségügy

Kásler Miklós azonnali lépést ígért a kórházi fertőzések ügyében

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, az egészségügyben a legakutabb pont, amelyben azonnal lépni kell, az a kórházi fertőzések kérdése.

2018.06.01 11:46MTI

Az egészségügyben úgy érdemes gondolkodni, hogy miként lehet biztosítani adott intézményben a megfelelő létszámot, infrastruktúrát és a szükséges pénzügyi forrást; ugyanez vonatkozik az iskolákra is - jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós a Magyar Hírlapnak elmondta: az egészségügyben a legakutabb pont, amelyben azonnal lépni kell, az a kórházi fertőzések kérdése.

Ebben már el is készült egy részletes cselekvési terv. A következő fontos lépés az alapellátás - ahol a miniszter a csoportpraxis elterjesztését támogatja -, továbbá gyors beavatkozást igényel a sürgősségi ellátás is.

Nagy területnek mondta Kásler Miklós a népegészségügyet is. Emlékeztetett arra, hogy minden betegségcsoport esetében, amelyek népegészségügyi jelentőségűek, vannak már országos intézetek - több közülük nemzetközi színvonalú -, és úgy vélte, érdemes lenne ezek közé kiépíteni az országos hálózatokat, hasonlóan az onkológiához, ahol ez már le is zajlott.

Az oktatásról a témáért felelős miniszter azt mondta, hogy magyar hagyományokra épülő, korszerű oktatás a cél, amely „felkészíti a fiatalokat a munkaerőpiaci kihívásokra, és életre szóló értéket ad számukra”.

A nemzeti alaptantervet kiválónak minősítette, de hozzátette, hogy a kivitelezéssel vannak gondok, például az ismeretanyag átadásának tempója gyorsabb kellene, hogy legyen. Továbbá „hangsúlyozni kell, hogy az alapvető értékek minden esetben meghatározzák a tartalmat” - mutatott rá. Kijelentette azt is, hogy a pedagógusok véleményét, javaslatait eddig is meghallgatták, és ezután is számítanak rájuk.

Kásler Miklós demográfiai kérdésekről is beszélt. Hangoztatta: a kormány célja, hogy a magyar nemzet megmaradjon, és szerinte „ehhez demográfiai fordulat szükséges”.

A fordulatot a családok támogatásával szeretnék elérni - tette hozzá, kijelentve: a meglévő gyermekvállalási kedvet meg kell próbálni olyan materiális viszonyokkal alátámasztani, amelyek lehetővé is teszik a gyermekvállalást.

A kulturális ágazatban szükséges átszervezésekkel kapcsolatban a miniszter úgy vélte: sok nemzeti intézet áll félig kihasználatlanul, például a Nemzeti Színház, a Széchenyi Könyvár, a nagy közgyűjtemények és az országos levéltár. „Ezeket újraéleszteném, például az oktatásba is bevonnám” - hangoztatta, hozzátéve: „jó lenne, ha az egészségügyhöz hasonlóan az emberek kultúrával való ellátását is hálózatba lehetne szervezni, egy csúcsintézménnyel az élen”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.