Vádelemés egy szörnyű baleset miatt

Faaprító gépbe zuhant egy munkás - esélye sem volt

A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat két munkahelyi vezető ellen.

2018.05.14 16:02ma.hu

A vád szerint a két vádlott egy fafeldolgozó szolnoki cég telephelyén a munkavégzés irányításával, ellenőrzésével foglalkozott.

A sértett munkás néhány hónapja dolgozott a telephelyen, famegmunkáló munkakörben. A feladatai közé tartozott a faaprító-daráló gép működtetése, így az is, hogy megszüntesse a torlódást, ha a gép behordószalagján feltorlódik az anyag.

Az e munkakörben dolgozók, a munkavédelmi előírások ellenére, a darálógép működő behordószalagjára felmentek és így hárították el a rendszeres alapanyag elakadásokat.

A sértett 2017. március 27-én délelőtt, követve a kialakult gyakorlatot, felállt a darálógép behordószalagjára, és az bevitte a darálógépbe.

A sértett a súlyos traumás roncsolódás miatt a helyszínen életét vesztette.

A vádirat szerint a két vezető tudott arról, hogy a munkások a munkavédelmi szabályokat nem tartják be, ennek ellenére nem tiltották meg nekik a munkavégzést, bár az a munkaköri kötelezettségük lett volna.

Az ügyészség szerint mulasztásuk következménye volt a halálos eredményű baleset, mely miatt velük szemben az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a Szolnoki Járásbíróságnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.