Választás 2018

Esküt tesz Orbán Viktor

Országgyűlési kisokos a következő napokra.

2018.05.10 09:43ma.hu

Kedden, az Országgyűlés alakuló ülésén tett javaslatot az államfő a Háznak a választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjének kormányfővé választására - hangzott el az Inforádióban. A miniszterelnök-választást ma délután tartja a Ház.

MTI Fotó

Az ülés – mivel a képviselőcsoportok megállapodása alapján a kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalások, interpellációk, azonnali kérdések és kérdések nem hangoznak el – nyomban a szavazásokkal kezdődik.

Ha a napirend elfogadása után az Országgyűlés a képviselők több mint felének szavazatával ismét Orbán Viktort választja miniszterelnöknek, a kormányfő hivatalba is lép. A miniszterelnök ünnepélyes eskütétele után a képviselők meghallgatják a nemzeti himnuszt, majd Orbán Viktor felszólalása következik, amelyre feltehetőleg már nem az ülés keretében, hanem külön sajtótájékoztatóikon fognak reagálni az ellenzéki frakciók.

Holnap szintén tart egy rövid ülést a Ház egyetlen napirendi ponttal, ekkor fogják megvitatni és várhatóan elfogadni a minisztériumok felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló kormánypárti előterjesztést. Ehhez persze az is szükséges, hogy a képviselők négyötöde a mai ülésen hozzájáruljon, hogy a javaslatot eltérve a házszabálytól sürgősséggel tárgyalja a parlament, ám korábban, az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítésekor - Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető beszámolója szerint - az ellenzék rábólintott az eljárásrendre.

Ha a Ház elfogadta az új kormánystruktúrát és Orbán Viktor hivatalosan is megnevezi miniszter-jelöltjeit, megkezdődhetnek az aspiránsok bizottsági meghallgatásai a parlamentben. Mindezek után a minisztereket a kormányfő javaslatára a köztársasági elnök fogja kinevezni, ezzel rövidesen felállhat a negyedik Orbán-kormány.

Négy évvel ezelőtt április 6-án volt a választás, az országgyűlés május 6-án alakult meg, Orbán Viktort szintén május 10-én választották meg miniszterelnöknek, a köztársasági elnök pedig június 6-án nevezte ki az új kormány tagjait.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.