NÉBIH

Még mindig van mérgező fűszerkömény a piacon

Újabb csattanó maszlaggal szennyezett köményt talált a Nébih.

2018.05.09 12:35ma.hu

A hatóság honlapján hétfőn közzétett tájékoztatás szerint a Nébih laboratóriuma csattanó maszlag szennyezettséget mutatott ki az Ázsia Vegyes-kereskedelmi Bt. (1093 Budapest, Vámház krt. 5.) által csomagolt több őrölt fűszerkömény tételben. Az április 25-i atropin mérgezés óta a Nébih széles körben vizsgálja a fűszerköményt, laboratóriumába folyamatosan érkeznek a minták. A szennyezett tételek visszahívását a területileg illetékes kormányhivatal haladéktalanul elrendelte - közölte a Nébih.

Zoltai Anna, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy 50-500 grammos kiszerelésű őrölt fűszerköményről van szó, amelynek a lejárata a csomagolás jelzése szerint 2018.12.31-e.

"Az eddigi vizsgálataink alapján megállapítható, hogy ez ugyanaz a származás, mint a korábbi, áprilisi esetben, amikor gulyáslevest fűszereztek csattanó maszlagos köménnyel.

Zoltai Anna szerint elég magas, 30%-os volt a most talált köményben a csattanó maszlag szennyezettség.

"A csattanó maszlag egy mérgező gyomnövény az Atropin, és Szkopolamin tartalma miatt, aki ilyet fogyaszt megbetegszik Atropin mérgezésben, aminek a tünetei: szájszárazság, rosszullét, rossz látás."

Zoltai Anna javasolja, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzés előtt mindenki ellenőrizze a köményt, és ha teheti inkább a szemes köménymagot részesítse előnyben, mert azon felismerhető a szennyezettség. Ezen kívül felhívta a lakosság, vendéglátók figyelmét, hogy a honlapon közzétett adatokból beazonosítható termékeket ne használják fel.

Az érintett vállalkozások kötelezést kaptak arra, hogy a terméket visszahívják, és ha felelős élelmiszervállalkozóként viselkednek, akkor ezt a visszahívást nekik kötelező meglépni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.