Vizsgák

Kádár János és Hódmezővásárhely a történelem érettségin

A kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról, a dualizmus kori Magyarország gazdaságáról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepelnek kérdések a középszintű történelem érettségi első, rövidebb feladatokból álló részében.

2018.05.09 08:44ma.hu

A diákoknak a hódmezővásárhelyi iskolakörzetek átszervezéséről is el kell olvasniuk egy szöveget, értelmezve a szegregáció, integráció, hátrányos helyzetű diák fogalmát – írja az Eduline.

A középszintű töriérettségin 180 percet kapnak a diákok, ennyi idő alatt két feladatsort kell megoldaniuk. Az első blokkban egyszerű, rövid választ igénylő feladatok vannak – mind a 12 feladat valamilyen forrás (szöveg, kép, diagram stb.) feldolgozását és értelmezését várja a vizsgázóktól.

Ennek megfelelően a diákok idén kaptak például egy részletet a Bibliából, térképeket, jogszabályrészleteket is értelmezniük kell, egy Kádár János-beszéd részletét is el kell olvasniuk, valamint egy összefoglalót a hódmezővásárhelyi iskolakörzetek átalakításáról. Ahogy az előző években, úgy idén is van vaktérképes feladat, az Árpád-kori Magyarország területeit és egyes városait kell azonosítaniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.