Szezon

Folytatódik a szúnyogirtás

Második hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés. Az első héten a szakemberek 6000 hektárnyi vízfelületen végeztek biológiai lárvagyérítést.

2018.05.02 21:32ma.hu

A múlt hétre tervezett 6300 hektárból 6000 hektárnyi vízfelületre juttatták ki a szakemberek a kizárólag a szúnyoglárvákat elpusztító baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt. A Mohács térségében elmaradt 300 hektárt ezen a héten fogják pótolni - közölte a katasztrófavédelem.

Ezen a héten Győr, Komárom és Mosonmagyaróvár térségében fogják a szúnyoglárvák számát csökkenteni ezer hektáron.

A nyárias időjárás miatt az ország több pontján megindult a csípőszúnyogok rajzása. A kémiai eljárás, vagyis a kifejlett szúnyogok számát csökkentő esti permetezést május 7-én kezdődik. A kémiai eljárás során kijuttatott irtószer emberekre, növényekre és melegvérű állatokra veszélytelen. Az irtószerből hektáronként csupán fél litert juttatnak ki a permetezés során, ebben a koncentrációban veszélytelen a szer. A kémiai szúnyoggyérítés kizárólag lakott területen zajlik az esti órákban. Mivel a szer a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek tájékoztatása a héten elkezdődik, hogy a jövő héten zavartalanul folyhasson a vérszívók elleni harc.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve a folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.