Ügyészség

Vádat emeltek a borsodi horrorbaleset ügyében

Szabálytalanul működtett tésztagyúrógép rántotta be a munkás karját.

2018.04.26 13:16ma.hu

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség a cég vezetőjével szemben.

A fiatal sértett férfi évek óta dolgozott az üzemben betanított munkásként. Feladata volt többek között a balesetet okozó tésztagyúró gép üzemeltetése is. 2016 június végén nappali műszakban dolgozott. Az egyik munkafolyamat befejeztével felnyitotta gép védőrácsát és a gépbe benyúlva a maradék tésztát akarta eltávolítani. A gép azonban nem állt le és a forgó keverőlapátok berántották a férfi karját. A vele dolgozó ipari tanuló fiú a vészkapcsolót se tudta elérni, mert az a gép fal felőli oldalán volt. A baleset következtében a férfi karja olyan súlyosan roncsolódott, hogy azt amputálni kellett. Így jobb karját elveszítve maradandó fogyatékossága alakult ki.

Az ügybe bevont szakértő megállapította, hogy a kérdéses gépről eltávolították a biztonsági kapcsolót, melynek feladata az volt, hogy a védőrács kinyitásakor automatikusan leállítsa a berendezést. Ezen túlmenően gépet szabálytalanul helyezték el az üzemben oly módon, hogy a vészkapcsoló a fal felőli részre került, így azt ilyen esetben nem lehetett elérni.

Ezekről a hibákról a cég ügyvezetője is tudott, ennek ellenére nem intézkedett a dolgozók munkabiztonságának biztosítása érdekében. Mulasztása egyenes okozati összefüggésben áll a bekövetkezett tragikus balesettel.

Az ügyészség a cég vezetőjével szemben felfüggesztett fogházbüntetést és a gazdasági társaság vezető tisztségétől, mint foglalkozástól eltiltást indítványozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.