Társadalom

Kiszivárgott: így növelné a gyermekvállalási kedvet a kormány

A cél évi 30 ezerrel több gyerek születése.

2018.04.25 12:41ma.hu

Egyelőre csak találgatások láttak napvilágot az új ciklusra tervezett intézkedésekről, ilyen például a gyedplafon megemelése a gyermekvállalástól függő nyugdíjrendszer. A hvg.hu birtokába jutott munkaanyag szerint viszont más típusú intézkedésekre készül a kormány.

Évi 30 ezerrel több gyermek születése a cél. Érdekes, hogy a koncepció a gyermekvállalás további ösztönzése előtt említi célként a lakosság egészségi állapotának javítását és a várható élettartam növelését, miután kritikusan el is ismeri, hogy "mind a megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal megelőzhető, mint az időben igénybe vett egészségügy ellátás segítségével elkerülhető halálozások tekintetében az unió sereghajtói között állunk, és hat év alatt sem tudtuk ledolgozni nagy fokú lemaradásunkat”.

A javulás érdekében népegészségügyi prevenciós és szűrőprogramok indítását, további intézményfejlesztéseket és eszközbeszerzéseket sürget az anyag.

A tervezett intézkedések sorában második helyre került a várandósság és a szülés körülményeinek javítása. Fontos például „a korábbiaknál támogatóbb szemlélet meghonosítása, hogy minden gyerek úgy születhessen meg, ahogy az érintettek számára a leginkább ideális”.

A kormány emellett kész intézkedéseket hozni a család és a munka összeegyeztetésének segítésére.

Ez nemcsak a bölcsődei kapacitások közel megkétszerezését (a jelenlegi 50 ezer férőhelyről 90 ezerre emelését) jelentené, hanem az atipikus foglalkoztatási formák: a távmunka, illetve rugalmas és részmunkaidő szélesebb körű elterjesztését. a 6 év alatti gyereket nevelése mellett részmunkaidőben dolgozó nők aránya Magyarországon mindössze 10,2% volt 2016-ban, miközben az unió átlaga ennek közel a négyszerese, 39,1 százalék, nem is beszélve Hollandiáról vagy Ausztriáról, ahol például 83,3, illetve 68,9 százalék. Az otthonról végzett munkát tekintve sem sokkal jobb a helyzet: itthon a 6 éves gyereket nevelő anyák 7 százaléka dolgozik ilyen formában, szemben az EU 16 százalékos átlagával, vagy skandináv országokkal, ahol ez 26-41 százalék.

Az előrelépéshez a szemléletváltozás mellett a munkáltatók anyagi ösztönzését és a munkajogi szabályok kiigazítását sürgeti a dokumentum, kiemelve, hogy a jó gyakorlatok kialakításában az állami szférának és a közintézményeknek kell élen járniuk. A családalapítási célok támogatásánál a kormány szándékai szerint a jövőben különösen a 25–35 éves korosztályra kell figyelmet fordítani,a legtermékenyebb korban járók családalapítását ugyanis számos lakhatási és pályakezdési nehézség hátráltatja. Annak érdekében, hogy ez első gyerekek a mostani, átlag 28 éves kor előtt megszülessenek, a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésének már bevezetett intézkedésein túl is további anyagi segítséget kell a korosztálynak nyújtani.

További beavatkozási (ösztönzési) területként említi az anyag – egyelőre konkrétumok nélkül – az apák szerepének fokozottabb elismerését, a főállású anyaság jelenleginél nagyobb anyagi elismerését, és a családbarát szemléletmódot erősítő pozitív kommunikációt is.

Utolsó pontjaként pedig a népesedéspolitika fókuszának kiterjesztését javasolja a határon túli magyarokra, amihez a nekik járó juttatások, kedvezmények és támogatások körének szélesítésén túl egy úgynevezett köldökzsinórprogram kidolgozását is javasolja. Hogy ez pontosan miből állna, ki mindenkit érintene, a dokumentum nem részletezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.