Demonstráció

Kormányellenes tüntetés: ezt kéri a szervező a résztvevőktől

Kérjük, hogy mindenki öltözzön fel szépen. Kerüljünk be szép ruhában a történelembe.

2018.04.14 15:08ma.hu

Egy szó nem igaz abból, amit a kormányhoz közeli lapok állítanak – szögezte le Gulyás Balázs, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A szombati tüntetés egyik szervezője kategorikusan cáfolta a lapok állításait, amely szerint a szombat estére meghirdetett tüntetése szélsőbaloldali anarchista csoportosulások, és a Soros hálózat válogatott katonái a 2017-ben rendezett hamburgi G20 csúcstalálkozó elleni tiltakozás mintájára akarják lángba borítani a fővárost. Ezek hazugságok – tette hozzá. Majd azzal folytatta, hogy békés rendezvényt szeretnének, ezért a rendőrséget is arra kérik, hogy lépjenek fel a randalírozókkal szemben.

„Kérjük, hogy mindenki öltözzön fel szépen, mert lesznek rendőrségi kamerák. Kerüljünk be szép ruhában a történelembe” – tette hozzá a szervező.

A tüntetők fő problémája, hogy kétharmadról beszélnek, miközben a Fidesz kevesebb szavazatot kapott, mint a vesztesek. Az az egyik gondjuk, hogy ez a választási törvény egy 48 százalékos kisebbségnek túlhatalmat, alkotmányozó többséget ad. Arra is emlékeztetett, hogy a Kúria kimondta, visszaélt a joggal a kormány, amikor a Fideszt segítette a hirdetésekkel.

Gulyás elmondta, hogy azt is szeretnék, hogy vizsgáljanak ki az illetékesek minden olyan esetet, ahol felmerül a gyanú a választási csalásra. Ezeken a helyeken a szavazatokat újra kell számolni – vélekedett Gulyás Balázs. Az a céljuk, hogy ne lehessen elcsalt szavazat, mert az aláássa a bizalmat, hogy ez egy tiszta választás volt. A tüntetés arról is szól – folytatta Gulyás – hogy igazságtalan a választási rendszer.

Az összes követelésük egyébként 15 szóban elfér, de nem gondolják, hogy egy tüntetéssel elérhetőek a céljaik. Azt tervezik, hogy nyomást gyakorolnak a kormányra, vagyis nem hagyják abba a tüntetést.

Arról is beszámolt, hogy négy vidéki városban lesz tüntetés, és legalább kilenc külföldi demonstrációról is hallottak. Abból kettő lesz Lengyelországban, mert a lengyelek elkezdtek félni az illiberális franchise-tól – mondta a szervező.

A legnagyobb közösségi oldalon eddig 36 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, emellett százezren jelölték azt, hogy érdekli őket a tüntetés.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum is részvételre buzdítja szimpatizánsait. Hiába jelezte több ellenzéki párt is, hogy felszólalnának a rendezvényen, erre a szervezők nem adtak engedélyt.

Útlezárás, menetrendváltozás Budapesten a tüntetés miatt

Több tízezren vonulhatnak az utcára szombat délután.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.