Választás 2018

Hatósági vizsgálat indulhat a választási visszaélések ügyében

A Magyar Szocialista Párt írásbeli kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a választásokat lebonyolító Nemzeti Választási Iroda (NVI) és annak elnöke, Pálffy Ilona szerintük törvénysértő tevékenységével kapcsolatban.

2018.04.12 13:39ma.hu

A szocialisták azt kifogásolták, hogy az NVI számítógépes rendszerének működtetése közben hanyagul, sőt a törvényi kötelezettségének eleget nem téve járt el.

A Tóbiás József, korábbi pártelnök által 2018.04.11-én szignált beadvány kifogásolta azt is, hogy hiába kértek magyarázatot az NVI elnökétől az április 8-i fennakadások tisztázása érdekében, a Pálffyék a pártot válaszra sem méltatták a választási irodánál.

A beadványban az ominózus névjegyzék-anomáliát is számon kérik az NVI-n. Mint ismeretes, az NVI honlapján 18:30-kor közzétett adat szerint 7,875 millió választópolgár szerepelt a névjegyzékben, a 19 órás adat szerint viszont már 7,979 millió, közben a 18:30-kor közölt adatok szerint már 5,365 millióan szavaztak, fél órával később viszont már csak 5,283 ezer szavazót tüntettek fel az oldalon.

Mint írták, azt is ki kellene zárni, hogy nem csupán nem manipulálták, de nem is manipulálhatták az adatbázist és ennek eredményeként a szavazatszámolásról készített jegyzőkönyvek befolyástól mentesen kerültek a szavazat-összesítés eredményeként nyilvánosságra.

A beadvány eredetiben itt érhető el:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.