Választás 2018

Egy teljes hétig nem lehet megnézni a választási jegyzőkönyveket

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere az országgyűlési választás napján robbant le, és a teljes rendszert azóta sem állították vissza, csak lebutított formában.

2018.04.10 20:56ma.hu

A rendszerhiba miatt a valasztas.hu-n csak a Nemzeti Választási Bizottság vasárnap hozott 12 határozata érhető el, illetve a szavazáson történt rendkívüli események listája. (Például, hogy hol szólalt meg a csengő a szavazóhelyiségnek helyet adó iskolában a választás ideje alatt.)

A 444.hu szerint viszont nem érthetők el a 11 000 helyi választási bizottság vasárnapi jegyzőkönyvi adatai, és nincsenek meg a választókörzetek korábbi választásokra vonatkozó adatai sem, így azokkal nem lehet összehasonlítani a friss eredményeket.

A 24.hu azt írja, az MSZP információi szerint Pálffy Ilona NVI-elnök azt a tájékoztatást adta, hogy az adatok egyelőre nem lesznek elérhetők, az informatikai rendszert, így a honlapot is várhatóan a hétvégére tudják teljesen helyreállítani.

A lap szerint az MSZP kétségbe vonja az NVI elnökének állítását, miszerint a rendszer a jelenlegi formájában is megbízható, auditált formában működik, ezért azt kérték, a választási iroda fogadja a párt által delegált szakértőket, hogy belenézhessenek a választás napján keletkezett dokumentumokba. Csakhogy a szkennelt dokumentumok átadása szintén napokba telhet – írja a lap.

Pedig egyre több a kérdés, sok választókerületben furcsa dolgok történtek, a DK és a Jobbik is választási csalást sejt, az LMP pedig teljes körű újraszámlálást szeretne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.