Kormány

Kuvaszokkal indul a polgárőrség kutyás szolgálata

Öt kuvasz kiképzését finanszírozza a polgárőrség keretében induló kutyás szolgálat részére a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

2018.03.27 20:30MTI

V. Németh Zsolt, a tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség kutyás szolgálata, valamint a magyar kutyafajták, kiemelten a kuvasz népszerűsítését célzó mintaprogram dunakeszi nyitórendezvényén elmondta, az FM két ponton is kapcsolódik a rendezvényhez: egyrészt a genetikai erőforrások megőrzése, másrészt a hungarikumok révén.

Az államtitkár közölte, a kormány úgy döntött, hogy nagyobb figyelmet és több pénzt fordít az állami génmegőrzésre. Ebbe beletartozik a kilenc magyar kutyafajta is, amelyek helyzete nem kielégítő napjainkban, mert az elmúlt húsz évben drasztikusan csökkent a törzskönyvezett kutyák száma a komondor és a kuvasz esetében.

Az FM erre szeretné felhívni a figyelmet, ezért a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségével (MEOESZ) közösen támogatja a most induló mintaprogramot, amelynek keretében a szervezet által a polgárőrségnek ajándékozott húsz kutya közül ötnek a kiképzését finanszírozza - tette hozzá az államtitkár.

A program indításaként a rendezvényen öt fajtatiszta kuvaszkölyköt adtak át polgárőr-egyesületek részére.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a keddi rendezvénnyel indították útjára a polgárőrség kutyás szolgálatát. Hozzátette, hogy a szervezetük eddig is szakosodott, s most a környezetvédelmi bizottságon belül létrejött a kutyás szolgálati munkacsoport. Nemcsak a hungarikumok megőrzéséről van szó, hanem arról is, hogy a polgárőrök pszichés segítséget kapnak szolgálatuk magabiztos ellátásához - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.