Ünnep

300. születésnapját ünnepli Petőfi Sándor szülővárosa

1718. május 19-e. A jelenkori Kiskőrös újraalapításának dátuma. A tricentenárium alkalmából a város vezetése, az évforduló jelentőségéhez méltó módon, "Kiskőrös 300" néven emlékévet indít. Mindennek részleteit az ünnepélyes nyitóünnepségen, a március 7-ei sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

2018.03.15 16:59ma.hu

1529 után, az oszmán hadjáratok következtében, a középkori 'Kyskeres' település elpusztult. A város, Kiskőrös újratelepítése a terület akkori birtokosainak, a pomázi Wattay-családnak köszönhető. Az 1718. május 19-énaláírt telepítési szerződés értelmében, a Felvidékről evangélikus vallású szlovák telepes családok érkeztek, s ezzel új fejezet kezdődött a település máig tartó történetében. A város azóta is fejlődik, virágzik. Mindezt az idei emlékév során, az egész országnak szeretné megmutatni, a közel 100 eseménnyel, amivel ez alkalomból készülnek.

A sajtótájékoztatót Domonyi László, Kiskőrös polgármestere nyitotta meg, aki beszélt a város jelentős múltjáról, a szlovák kultúra és hagyományőrzés fontosságáról, valamint a település jelenlegi helyzetéről és az emlékév nagyszabású terveiről is. Kiemelte, hogy a szlovák vendégszeretet és szorgalom máig végigkíséri a város lakosságát, amit az emlékév keretében ide látogatók is tapasztalhatnak majd.

A "Kiskőrös 300" keretében sor kerül az immár hagyománnyá vált rendezvényekre, így többek között a májusi Városalapítók Napja Országos Rétesfesztiválra, a nyári Petőfi Kulturális Fesztiválra és a Kiskőrös Fesztre, illetve a nyárvégi Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokra is. Ezek mellett a megszokott gasztronómiai programok, így az őszi kakasfőzés és a városi kemence köré szervezett sütés sem marad el. A nagyszabású, sztárfellépőkben gazdag programokon kívül, több újító ötletet is ismertettek az emlékévért felelős emlékbizottságtagjai a sajtótájékoztatón.

Mindenekelőtt bemutatásra került a "Kiskőrös 300" emlékév kulturális nagykövete, Kautzky Armand. A színművész elmondta: örömmel vállalta a felkérést, hiszen Petőfi Sándor szülővárosáról lévén szó, ezzel ápolható szívügye, a magyar kultúra. Színészcsaládban nőtt fel, így szinte az anyatejjel szívta magába a magyar költészet, kultúra szeretetét. Kiemelte: saját gyermekei példáján látja, hogy az okostelefonokon, tableteken keresztül szólítható meg a fiatalok generációja - így alkalmazkodnunk kell médiafogyasztásukhoz, hiszen így érhetők el. Ennek keretében beszélt a Petőfi költészetére épülő online szavalóversenyről, amely március második felében, a közösségi médiában kerül majd meghirdetésre. Hozzátette, hogy reményei szerint, a fiatalokhoz eljuttatható ily módon a magyar költészet, és megmutatható annak szépsége, sokszínűsége, ereje.

Az ünnepségen felszólalt Font Sándor országgyűlési képviselő is, hangsúlyt adva ezzel az emlékév fontosságának és megerősítette, hogy Kiskőrös mindig is kiemelkedő volt.Immáron 20 éve a város és a térség képviselője, és kívülállóként látja azt, hogy példamutató mindaz, amit Kiskőrös a fejlődésért, az emlékek és hagyományok megőrzéséért tesz. Hiszen Magyarország egyik nagyszámú nemzetiségivel rendelkező városaként, azáltal, hogy az elmúlt 300 év alatt eljutott oda, ahol jelenleg tart, a térség egyik legmeghatározóbb, legfejlettebb, legsokszínűbb településévé nőtte ki magát.

A sajtótájékoztató záróakkordjaként fellépett a város legjelentősebb szlovák hagyományőrző csoportja is, akik zenés produkciójuk mellett igazi szlovák ételeket kóstoltattak a résztvevőkkel.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.