Botrány

Feljelentette egy amerikai szervezet Orbánt és szűk körét

Vizsgálatot kért az amerikai kormánynál egy magyar vezetővel rendelkező amerikai szervezet Orbán Viktor és köre ellen. Ne felejtsük, van olyan ügy, amiben már amerikai szervek nyomoznak magyar korrupciós ügyben. Persze, nem valószínű, hogy lesz eredménye és kitiltják őket.

2018.03.15 10:19ma.hu

Korrupció és emberi jogok megsértése miatt indulhat eljárás konkrétan megnevezett kilenc személy – Orbán, több családtagja, miniszterek és más vezetők – ellen a Frontiers of Freedom nevű amerikai szervezet Rex Tillerson külügyminiszternek, és Steven Mnuchin pénzügyminiszternek tett feljelentése alapján. Van egy jogszabály ugyanis, ami felhatalmazza az elnököt, hogy megtagadja a vízum kiadását és befagyassza a vagyonát annak, aki súlyosan megsérti az emberi jogokat vagy korrupciós ügybe keveredik.

A Független Hírügynökségnek Radványi Miklós, az amerikai jobbközép szervezet elnökhelyettese, a beadvány aláírója elmondta: az amerikai pénzügyminisztériumnak van egy speciális, profi és hatékony nyomozó osztálya, amely kifejezetten a pénzügyekre, a banki műveletekre szakosodott szakértőkből áll. Az ő kezük – legálisan – mindenhova elér, ahol bármilyen amerikai pénzintézeti és egyéb érdekeltség van, s nyomozás esetén le tud követni bármilyen pénzmozgást a világban.

Persze, nem valószínű hogy lesz eredménye a vizsgálatnak és valóban kitiltják őket.

A napi.hu értesülése szerint, van olyan ügy, amiben már amerikai szervek nyomoznak magyar korrupciós ügyben. A Microsofttal kapcsolatos botrányról van szó. Ebbe a vizsgálatba az amerikai Igazságügyi Minisztériumot, az FBI-t és az Értékpapír- és Tőzsdebizottságot (SEC) is bevonták.

Radványi Miklós szerint még soha nem fordult elő, hogy egy ország vezetését célzottan jelentsék. Ha a bejelentést megalapozottnak találják az amerikai hatóságok, akkor az nyilvános lesz – a miniszterelnökön kívül a veje, a felesége, a testvére, felcsúti jó barátja, Mészáros Lőrinc, valamint Lázár János, Rogán Antal, a legfőbb ügyész és a jegybankelnök kerülne tiltólistára.

A Frontiers of Freedom elnökhelyettese szinte biztosra veszi, hogy Orbán Viktor és nyolc társa ellen vizsgálat indul a bejelentésük alapján. Ha bebizonyosodik a bejelentés igazságtartalma, akkor megszületik a döntés arról, hogy ezeket az embereket felteszik a Magnyiczkij-listára – olvasható a cikkben.

A Szergej Magnyiczkij orosz ügyvédről elnevezett törvény beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtja a szankciós listára felvett személyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.