Migránsok halála

Halálkamion: egymásra vallottak a vádlottak

Folytatódott a 71 migráns halálát előidéző pandorfi embercsempészési ügy tárgyalása pénteken a Kecskeméti Törvényszéken.

2018.03.09 14:23MTI

A tragédia előtti napokban a vádlottak közötti lezajlott telefonbeszélgetések lejátszásával folytatódott a 71 migráns halálát előidéző pandorfi embercsempészési ügy tárgyalása pénteken a Kecskeméti Törvényszéken.

2015. augusztus 25-én az embercsempészek egy Lajosmizsén vásárolt hűtőkamionba zsúfolva 71 külföldi állampolgárral indultak útnak, hogy illegálisan Németországba szállítsák őket. A szellőzés nélküli, túlterhelt autó utasai - közöttük nyolc nő és négy gyerek - menet közben, még magyar területen megfulladtak. A sofőr és a kísérők a tragédiát észlelve az A4-es út mentén az ausztriai Pandorf közelében hátrahagyva a halottakkal teli kamiont elmenekültek, visszautaztak Magyarországra.

A perben az ügyészség egy 14 tagú nemzetközi embercsempész bandát vádol embercsempészettel, többségük bolgár, szerb, illetve afgán illetőségű. A vádirat szerint összesen 26 bűntett terheli őket, 31 esetben hozzávetően 1200 embert juttattak nyugatra. Ebből egy vádpont a parndorfi ügy, amellyel négy embert vádolnak. Az ügyész korábban négy vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért.

A bíróság által pénteken visszahallgatott telefonbeszélgetésekből kiderült, hogy a bűnözők kezdetben 15-20 fős csoportokat csempésztek át a határon, a kapzsiság azonban úrrá lett rajtuk, így a létszámot növelték, ez vezetett a tragédiához.

A hangfelvételre reagálva a vádlottak a bíró előtt egymást okolták a katasztrófa bekövetkeztéért. Állításuk szerint hallották ugyan a hűtőkocsi belsejéből az emberek dörömbölését, de az első számú vádlott, az afgán főnök utasítására nem álltak meg. A "főnök" ezt tagadja.

A tárgyalás március 22-én folytatódik, a bíró szerint a per még hónapokig eltarthat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.