Egészségügy

Feleslegesen műtötték meg egy 7 éves kisfiú agyát

Kétszer is tévesen diagnosztizált az orvos, a szülők büntetőfeljelentést tettek ellene.

2018.02.15 13:39ma.hu

A kisfiú a 31. hétre oxigénhiánnyal született, de kezdetben minden rendben volt vele - mesélte a Blikknek a gyermek édesapja. Négy hónapos korában tűnt fel a szüleinek, hogy lassabban fejlődik a korabeli gyerekeknél. A kezelőorvosuk egy neves doktor fővárosi magánrendelését ajánlotta.

A doktor kisfejűséget állapított meg, azt mondta, a kisfiú agya nem fejlődik, gyógymód nincs.

Négy évvel később, mikor a Zika-vírus terjedésekor bejárták a világot a kisfejűséggel született babákról készült képek, a szülők elbizonytalanodtak. Ezek a gyerekek ugyanis egyáltalán nem hasonlítottak kisfukra.

Visszamentek az orvoshoz, aki ezúttal új diagnózist állapított meg: koponyacsontosodási zavart, amit operálni kell. A kisfiú agyát megműtötték, ám állapota nem változott.

Szülei ebbe nem nyugodtak bele, pénzzé tettek mindent és felvették a kapcsolatot egy amerikai klinikával. Végül kijutottak a Harvard Egyetem professzoraihoz. Az ő szakvéleményük szerint mindkét diagnózis téves, a műtét pedig teljesen felesleges volt. Szerintük a műtétnél elhaltak a gyerek bizonyos agysejtjei, de ezeket kezeléssel lehet regenerálni.

Édesapja szerint a műtét után fokozódtak fia viselkedési problémái, fejlődési lemaradása. A család büntetőfeljelentést tett a magyar orvos ellen, kártérítést fognak követelni. Ügyvédjük, Helmeczy László szerint a történtek kimerítik a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét. A klinika nem ismerte el a felelősségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.