Választás 2018

Március 23-ig regisztrálhatnak a nemzetiségi szavazók

A nemzetiségi szavazók március 23-ig regisztrálhatnak, amennyiben saját nemzetiségük listájára szeretnének szavazni az április 8-ai országgyűlési választáson.

2018.02.13 09:12MTI

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az M1-en a választás főbb határidőiről szólva elmondta: a 13 elismert nemzetiség tagjainak lehetőségük van arra, hogy nemzetiségi választóként vegyenek részt az országgyűlési választáson, ekkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhatnak. A nemzetiségek a leadott szavazatok számától függően kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben.

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak március 24-éig kell regisztrálniuk, amennyiben szeretnének részt venni a választáson. A határon túli választópolgárok csak levélben és csak országos listára szavazhatnak.

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a külképviseleteken szavazhatnak, ennek jelentkezési határideje március 31-e. Pálffy Ilona elmondta: körülbelül hússzal több külképviseleten nyílik lehetőség szavazásra, mint négy évvel ezelőtt. Keddtől például már elfogadják a jelentkezéseket a skóciai Edinburgh-ba is, ahol most nyílik meg a külképviselet.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok, akik az országgyűlési választáson nem a lakóhelyük szerinti településen, vagy ugyanazon a településen, de eltérő szavazókörben kívánnak voksolni, csak akkor szavazhatnak, ha április 6-áig átjelentkeztek. Az átjelentkezők az állandó lakcímük szerinti választókerület jelöltjeire szavazhatnak.

Pálffy Ilona megjegyezte: tartanak attól, hogy sokan most is az utolsó napokra hagyják az átjelentkezéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.