Járvány

Influenza - Megduplázódott az intenzíven lévők száma

Január 29. és február 4. között az országban 47 800 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 31 330 emberrel szemben.

2018.02.07 15:04MTI

Az ország valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága, az intenzív ellátást igénylők száma csaknem meguplázódott az előző héthez viszonyítva - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának legfrissebb, szerdai jelentésében.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint január 29. és február 4. között az országban 47 800 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 31 330 emberrel szemben.

Az ország közigazgatási területei között továbbra is nagy különbség tapasztalható. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében, a fővárosban és Pest megyében volt a legmagasabb, Vas, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legalacsonyabb. Emellett Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megye kivételével valamennyi területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus okozta megbetegedést.

Az elmúlt héthez hasonlóan a leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten hat jelentés érkezett - a fővárosból kettő, valamint Heves, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből. A járványok három óvodát, két általános iskolát és egy egészségügyi intézményt érintettek.

A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint - az előző héthez viszonyítva - csaknem 60 százalékkal nőtt a kórházi ápolást igénylők száma. A kórházba utalt betegek csaknem 39 százaléka gyermek volt, csaknem 34 százalékuk a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző heti 27-hez képest a múlt héten negyvennégy új beteg részesült intenzív ellátásban, a gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma a negyedik hetihez képest megduplázódott (38). Valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg - egy kivételével - felnőtt.

A megbetegedések többségéért az influenza B vírus a felelős - olvasható az Emmi jelentésében.

Országszerte egyre több intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.