Demonstráció

Ultimátumot adtak a kormánynak a diáktüntetők

Ha január 31-ig nem kapnak jogszabályi garanciát a követeléseik teljesítésére, tovább folytatják a tüntetéssorozatot. Ezrek tüntettek a Kossuth térnél a jobb oktatásért.

2018.01.20 06:28MTI

Több ezren tüntettek az oktatás modernizálásáért a Kossuth tér mellett, az Alkotmány utcában. Az érkező tömeget a hangosbemondón a harmadik keresztutca felé irányították, később a Honvéd utcáig ért el a tömeg. Az esőben ácsorgó tömeg túlnyomórészt diákokból állt, de felnőtteket is lehetett látni.

Huszti István / Index

„Ha január 31-én a kormány azt üzeni, hogy semmibe veszi a diákok véleményét, vagyis nem reagál érdemben a követelésekre, akkor egy olyan kreatív megoldással állunk majd elő, ami a kormányt is meg fogja lepni, mert komolyan gondoljuk, hogy az oktatást korszerűsíteni kell” – fogalmazott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Tarnay Kristóf és Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament két szóvivője a mai diáktüntetést követően.

A pénteki demonstráció az első állomás volt a szóvivők szerint, és arra volt jó alkalom, hogy megfogalmazzák, pontosan mit kérnek. Hozzátették: ha nem fogják figyelembe venni a kéréseket, akkor megmutatják, hogy a tiltakozók sokkal többen vannak a most tüntető több ezer embernél. Hiába kérdezett vissza többször Krug Emília, hogy mi lesz majd az a sokkal nagyobb tömeget megmozgató akció, csak annyit válaszolt Tarnay Kristóf: „várjuk meg, hogy a kormány mit lép”.

A független diákparlament 4 éve működik. Tavaly beadták a javaslataikat, 80 pontban, és semmilyen érdemi választ nem kaptak, a szóvivők szerint, ez volt a tüntetés egyik kiváltó oka. Tarnay azt is megjegyezte: Nem kellene az egész oktatáspolitikát visszavonnia a kormánynak, de a tüneti kezelésnél többre lenne szükség.

Most már a tét: egyáltalán érdekes-e a fiatalok véleménye. Ha kormány azt mondja nem érdekes, az már üzenet lesz az egész társadalomnak – vélik a Független Diákparlament képviselői. Szerintük a tüntetésen megfogalmazódott a nemzeti egység, mert ott voltak tanárok, a szülők, és a diákok. Ők több ezren adtak nyomatékot a követeléseknek – hangzott el a beszélgetésben. Nem húsz budapesti diák volt ott, hanem az ország több részéből, sok ezren.

A szóvivők nem tartanak attól, hogy Soros ügynöknek fogják majd őket bélyegezni. Tarnay szerint a kormánynak több köze van Soroshoz, mint nekik. A magyar lakosság többsége ilyen hülyeségnek nem dől be – tette hozzá Gyetvai. A fenyegetésekről pedig úgy gondolkodnak: nem lehet kirúgni egy egész osztályt és egy egész iskolát. Úgy vélik, ha egyre többen rádöbbennek erre, akkor jóval többen lesznek legközelebb. Azt is leszögezték: ők nem akarják elhagyni az országot, hanem jobbá szeretnék tenni, és itthon szeretnének normális életet élni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.