Választás

Ezekben a városokban szavazhat, ha külföldön lesz április 8-án

115 külképviseleten lesz lehetőség voksolásra a magyarországi lakcímmel rendelkezőknek.

2018.01.13 13:58ma.hu

Az április 8-i országgyűlési választáson 115 külképviseleten szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok; a 2014-es választáshoz képest 21 új külképviselet nyílt, míg három időközben bezárt.

A 2014-es parlamenti választás és a 2016-os népszavazás között nyitott meg a külképviselet Chicagóban (Amerikai Egyesült Államok), Quitóban (Ecuador), Mumbaiban (India), Erbilben (Irak), Krakkóban (Lengyelország), Kuala Lumpurban (Malajzia), Ulánbátorban (Mongólia), Düsseldorfban, Stuttgartban (Németország), Wellingtonban (Új-Zéland), valamint Ho Si Minh városban (Vietnam).

A 2016-os népszavazás óta további tíz külképviselet nyílt meg: San Francisco (Amerikai Egyesült Államok), Luanda (Angola), Sydney (Ausztrália), Addisz-Abeba (Etiópia), Manila (Fülöp-szigetek), Accra (Ghána), Manchester (Egyesült Királyság), Kazany (Oroszország), Lima (Peru) és Taskent (Üzbegisztán).

A 2014-es voksolás óta három külképviselet zárt be: Nicosia (Ciprusi Köztársaság), Tallinn (Észtország) és Tripoli (Líbia).

Ahhoz, hogy valaki külföldön szavazhasson, regisztrálnia kell a külképviseleti névjegyzékbe.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok szavazhatnak levélben. Ez viszont az jelenti, hogy „csak” listás szavazatot adhatnak le. Egyéni képviselőre választókörzetben lehet szavazni. Aki az elmúlt években részt vett magyarországi választásokon, és nem változtak személyi adatai, annak az rendelkezik érvényes regisztrációval, azaz nem kell semmit tennie - írta az Euronews.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.