Elítélték

Meg akarta ölni súlyos beteg élettársát, hogy véget vessen szenvedéseinek

Négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi nőt, aki 2016-ban megpróbálta megölni súlyosan beteg élettársát, hogy véget vessen az idős férfi szenvedéseinek.

2018.01.09 12:13MTI

A bíróság a jelenleg 63 éves vádlottat a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletében mondta ki bűnösnek.

A nő és élettársa több mint tíz éve éltek egy szentesi ingatlanban. A 75 éves férfi hosszú ideje súlyos betegségekben szenvedett, bal oldalára teljesen lebénult, ágyhoz kötve, állandó gondozásra szorulva élt.

A nő helyzetüket kilátástalannak érezte, ezért 2016. december 11-én elhatározta, hogy véget vet szenvedéseiknek. Előbb könyveket gázolajjal leöntve, majd a gázpalackot kinyitva próbált tüzet gyújtani, de csak kisebb károkat okozott.

Másnap reggel a félálomban levő sértetthez lépett, és egy pengével, határozott mozdulattal átvágta a férfi bal csuklójának ereit, majd kisebb erővel saját csuklóját is megpróbálta megvágni. A vérző férfit röviddel később egy gondozásában segédkező ismerősük találta meg, aki mentőt hívott.

A vádlott csak könnyebb sérüléseket szenvedett, a sértett azonban közvetlen életveszélyes állapotba került. Az idős asszony azzal védekezett, a sértett egyetértett a ház felgyújtásával, tanácsokat is adott hozzá, és beleegyezett az öngyilkosságba. Az idős férfi ezt tagadta.

Tóth Tibor tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az asszony beszámítási képessége súlyos fokban korlátozott, a kiemelt súlyú bűncselekményt közeli hozzátartozója sérelmére elkövető vádlottal szemben azonban idős kora ellenére szükségesnek látta a szabadságvesztés kiszabását.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.