Egészségügy

Szamárköhögéssel kezelnek két csecsemőt Budapesten

Egyikük saját édesanyjától kaphatta el a hazánkban ritka betegséget.

2017.12.30 09:51ma.hu

Szamárköhögést diagnosztizáltak két, a fővárosban született csecsemőnél - tudta meg az Index. Mindketten magánklinikán születtek, egyikük október 9-én, másikuk december 4-én. Az intézményt nem nevezi meg a lap, mivel a vizsgálat jelenlegi állása szerint nem az ő hibájukból történt a fertőzés.

A kilnikát egészségesen hagyták el a picik, majd néhány hét múlva szamárköhögés tüneteivel kerültek be egy másik kórházba. Az egyik baba saját édesanyjától kaphatta el a hazánkban ritka betegséget okozó baktériumot.

A szamárköhögés cseppfertőzéssel terjed. Van ellene védőoltás, de ezt 6-8 hetes kortól adják, és a gyermek kétéves koráig négyszer ismétlik. Az immunitás egy idő után gyengülhet, a kamaszok és felnőttek a védőoltás ellenére is megkaphatják a betegséget, de az ő esetükben általában enyhe lefolyású.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.