Ünnep

Épp egy gyanús embert figyeltek, mikor megtámadták a TEK-járművet

A TEK szóvivője azt mondta, a rendőrség vizsgálja, történt-e törvénysértés. Éppen egy gyanús ember miatt mentek el a páncélostól, amikor azt lefújták.

2017.12.21 19:39ma.hu

Az emberek többségének növeli a biztonságérzetét páncélozott jármű jelenléte egy tömegrendezvény közelében - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) szóvivője egy felmérésre hivatkozva az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában. Jasenszky Nándor arról beszélt, hogy a vizes világbajnokság idején egy felmérés szerint a többség azt mondta, örül, hogy ott van a TEK páncélozott járműve a helyszín közelében, mert biztonságban érzi magát.

Jasenszky szerint ennek a rendőri megjelenésnek az az üzenete, hogy támadásnak komoly a kockázata, és képesek a gyors reagálásra. Ha támadás történne, az emberek biztonságba helyezésénél nem mindegy, hogy negyven méterről kell indítani a beavatkozó egységet, esetleg a páncélos járművet, amelynek a fedezékében ki lehet hozni az embereket, vagy tíz kilométerről.

Jasenszky Nándort arról is kérdezték, hogy a TEK-nek a fővárosi Vörösmarty téren álló páncélos járművét piros festékkel lefújták. Erről Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó azt mondta, az eset váltásidőben történt, a terrorelhárítóknak pedig nem is feladata a jármű védelme.

A szóvivő szerint ugyanakkor amikor ez az eset történt, jelzést kaptak, hogy gyanúsan viselkedő ember van a területen, ezért gyakorlatilag az összes helyszínen lévő munkatársuk azzal foglalkozott, hogy azt az embert megtalálja és azonosítsa.

Ezért páncélozott járműnél ekkor csak a jármű vezetője tartózkodott, akinek nem dolga arra figyelni, hogy a járműnél emberek vannak.

A szóvivő szerint a közterületi kamerákon jól látható, hogy megjelent ott egy fiatalember, megvárta, amíg egyre kevesebben lesznek körülötte, majd mintegy öt másodperc alatt felfújta a feliratot, és távozott. Megjegyezte: a páncélozott jármű azért is van körbekordonozva, hogy ne másszanak fel rá.

A szóvivő közölte: a jármű lefújásáról tájékoztatták az illetékes rendőrkapitányságot, ahol majd eldöntik, történt-e "egyéb törvénysértés".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.