Oktatás

A HÖOK csatlakozik a Minority SafePack kezdeményezéshez

A polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.

2017.12.10 21:30MTI

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) csatlakozik a Minority SafePack aláírásgyűjtéséhez, a polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-nek vasárnap elmondta: a HÖOK külhoni programja keretében folyamatosan lépéseket tesz a határon túli magyar közösségekért. Most úgy gondolják, azzal tudják leginkább segíteni a határon túl élő magyar közösségeket, ha az anyaországban lépéseket tesznek a Minority SafePack népszerűsítésére a fiatalok körében.

Felelősséget érzünk azért, hogy ezt a nagy jelentőségű kezdeményezést a felsőoktatási hallgatók körében népszerűsítsük - fogalmazott Gulyás Tibor.

Kifejtette: a szervezet tájékoztató kampányokat szervez, a vizsgaidőszak végéig az online aláírásgyűjtést népszerűsítik, majd azt követően a hallgatói önkormányzatok bevonásával, segítségével kitelepüléseket szerveznek, hogy személyesen is gyűjtsék az aláírásokat.

Emlékeztetett: az EU-nak akkor kell foglalkoznia a kezdeményezéssel, ha 2018. március 4-ig több mint egymillió aláírást sikerül összegyűjteni.

Veres Márton, a HÖOK külhoni programjának vezetője rámutatott: tájékoztatást szeretnének adni arról, hogy miért fontos maga a kezdeményezés, mi a jelentősége, hogyan érinthetik az egyes pontok a határon túl élő magyar közösségeket, miben segíthet számukra. Egyáltalán miért van szükség a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmét növelő és az unió kulturális és nyelvi sokféleségét erősítő jogi aktusokra, lépésekre.

A HÖOK 2015 őszén indította el külhoni programját, amelynek célja a határon túli magyar hallgatói szervezetek fejlesztése, érdekeinek képviselete. Fontos célként tűzték ki azt is, hogy megerősítsék magyarországi tagönkormányzataik határokon átívelő kapcsolatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.